Barnas Bistro

Barnas Bistro er barnas eget opprør mot trauste, triste barnemenyer. Nå har de selv tatt full kontroll over sin egen middag, og vil vise foreldre hvordan mat til barn virkelig kan lages – nemlig sunn, spennende og full av smak!

Pølser, igjen? Nei, nå er det nok. Barnemenyer over hele Norge lider av pølser-, pizza- eller pasta-syndromet.

Sky og fugl

Rett og slett kjedelig mat som ikke akkurat oser av sunnhet. Barnas Bistro er barnas eget opprør mot trauste, triste barnemenyer og kjedelig, usunn mat til barn.

”Ved å være forutinntatt mot hva barn liker, frarøver vi barnas opplevelser av smak.” – Fru Timian, matspaltist og kokebokforfatter

Vi har alle vært der. Vi setter oss ned på en nesten hvilken som helst restaurant i Norge, kikker forventningsfulle ned i menyen, og finner så mange deilige retter at det nesten er umulig å bestemme seg for hva vi skal spise. Så er det barnas tur. Hendene våre blar, og øynene våre myser ned for å lete etter barnemenyen, og finner den til slutt, som et lite notis nederst til høyre på siste side.

I barnemenyen står det, nesten flaut og skjult blant massevis av smakfulle voksenretter, pølser med potetmos, «plain» burger, pizza med bare ost eller spagetti med smakløs tomatsaus. Hvorfor er det slik? Er det fordi norske barn virkelig har så sære smaksløker? Er det fordi restaurantene er late? Er vi som foreldre redde for at barna våre skal virke kresne i andres nærvær? Barna våre fortjener vel bedre enn dette, eller?

”Restaurantene tar ikke barna på alvor når de tilbyr barnemenyer med pølser, pizza og hamburger. De burde heller ha én meny, og tilpasse rettenes størrelse til om man er stor eller liten. Barn liker mye mer enn vi tror, vi må bare være flinke nok til å tilby dem ulike smaker. Smaksopplevelser er sanselige, og er en viktig del av oppveksten. La barna få smake tidlig, slik at de har et godt fundament når de blir store.” – Fru Timian

”Vi mener det er på høy tid å ta et oppgjør med ”barnemat”- og ”voksenmat”-ukulturen, men alt ansvaret ligger ikke på restaurantene. Vi må selv være med på å skape en forandring for at barna våre skal få et positivt forhold til mer spennende mat og ulike smaker.” – Fredrik Strømmen, Country manager for Den Stolte Hane

Det er du som legger grunnlaget for hvilket forhold dine barn har til å spise og smake. La barna mose poteter, skrelle en løk eller krydre en kylling, og la dem få smake på ingrediensene underveis. Det er mye morsommere å spise mat som man har vært med på å lage selv. Gjør matlagingen sammen med barna til en lek – noe positivt og spennende.

Gi det en sjanse. Det blir fint. Det lover vi.

Sky og fugl

Trenger du noen tips til en familiebursdag? Vi foreslår utkledningsfest for hele slekta – det setter litt farge på tilværelsen!

Nok en gang kom denne familiebursdagen litt brått på. Det er alltid så mye som skjer i hverdagen og for et par måneder siden hadde jeg store planer for gutten sin 10 års dag.  Men plutselig så er bare dagen her og vi får gjøre det beste ut av dagen.   Heldigvis var det et strålende høst vær denne søndagen.  Tanter, onkler, søskenbarn og besteforeldre i skjønn forening. 

Noen i familien kommer litt langveisfra, så familieselskapet går over en hel dag. Vi må derfor servere mat i tillegg til kaker.  

Jeg er så lei av å servere pølser. Jeg ville servere noe annet. Men hva? For å sette en ramme på festlighetene satte vi meksikansk tema for den store dagen. 

I og med at vi var ganske mange lagde vi både pizza og salat, men vi gikk for varianten “superenkle pitabrødpizza.”  Se oppskrift her: http://www.denstoltehane.no/oppskrifter/maximillians-makelos-minipizza-med-kylling/

Ok- jeg innrømmer det var jeg som lagde pizzaen denne søndagen, men normalt ville jeg satt ut oppgaven til overivrige 10 åringer. 

 Vår lille kusine heter Tyri, og til ære for henne har vi laget en egen salat –  Tyris fargerike texmex salat. Se oppskrift her: http://www.denstoltehane.no/oppskrifter/tyris-fargerike-texmex-salat/

Her fikk bursdagsbarnet være med dagen før og kutte grønnsaker.  Dette ble oppbevart i kjøleskapet til samme dag. Rett før servering varmet jeg bare opp den ferdig stekte og marinerte kyllingfileten. 

Sky og fugl

Som jeg sa var vi heldige med været i år. Og lekene vi bruke i fjor måtte frem igjen. Her fikk onkel og pappan i huset gleden av å gjemme seg bak en treplate vi har stiftet på noen klær og malt litt på.

Barna får en bøtte med små svamper som de kaster. Og dette er like morsomt for de som kaster og de som ser på.. etter en stund er det alltids noen barn som vil stå bak. 

TIPS: bruk gjerne svømmebriller for å unngå såpe i øynene.

Sky og fugl

I år kjøpte vi også en Pinata som vi fylte med diverse godteri pakket inn i papir. Ettersom vi hadde meksikansk tema for festen fant vi frem en kasse med Meksikanske hatter som alle som skulle slå på Pinata måtte ha på.  

Vi startet med at alle fikk et slag hver. De minste uten bind for øynene de største med. Men dette var litt vanskelig og tilslutt kom Crockettkøllen frem. Da gikk det hull på Pinataen. Vi samlet alt godteriet sammen og fordelte rettferdig etterpå. 

 Alle var enige om at det hadde vært en fin familiebursdag. 

Sky og fugl

Har du lyst til å lage dine egne flagg?

Vi har gjort det enkelt for deg. Last ned og klipp ut.

 

Hilsen BistroMammaene

Katti
Maria