Hils på kyllingbonde Hanne Øen
«Barna trives med dyr, og ofte står treåringen klar med klær og vil ut lenge før vi er klare.»
Hvorfor bestemte du deg for å bli bonde?
Vi har tatt over min manns familie gård. Jeg synes det beste med å være bonde er at vi er selvstendig, og jobber og bor tett på naturen som jeg er glad i. Det gir meg også en glede å kunne produsere norsk mat og kunne være med dyr. Jeg er stolt av å være kyllingbonde. Vi er en del av et større fellesskap med masse kunnskap, erfaringer og et mål om videre utvikling.
Fortell oss om gården din.
Plassen heter Oppistå, og i 1872 ble hovedhuset på gården satt opp. Opprinnelig drev de med melk, høns og tomat på gården. Det ble bygget et hønsehus tidlig på 1970-tallet, men på grunn av nye forskrifter ble dette bygget om til sauehus i 2011. Det nye kyllinghuset ble ferdigstilt i april 2014. Hele familien bidrar på gården. Barna trives med dyr, og ofte står treåringen klar med klær og vil ut lenge før vi er klare.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?
Det varierer mye i forhold til tidspunktet i innsettet og årstiden. Normalt starter dagen med at mannen min går i kyllinghuset og gir så mat til sauene, mens jeg tar barna. Deretter går vi på jobb utenom gården. Når vi kommer hjem så tar den ene kyllinghuset, deretter sauehuset, mens den andre tar barna og alt som følger med det. Helgene går i gårdsarbeid og annet arbeid med eventuelle utflukter. Ved nytt kyllinginnsett er vi inne hos kyllingene 4-6 ganger hver dag den første uka, for å forsikre oss om at de har det bra. Når kyllingene skal til slakt blir det døgnarbeid med vasking og desinfisering. Vi er nøye på hygienen.