Tilberedning:
Gårdsklekket hel kylling passer perfekt til helstekning, men kan også deles opp i ulike stykningsdeler.

Helsteking: Krydre kyllingen med salt, pepper, hvitløk og timian. Stek på 180 grader i ca. 2 timer, avhengig av størrelsen på kyllingen. Bruk steketermometer. Kyllingen er ferdig når steketermometeret viser 72 grader ved lårbeinet.

Mange kan være «redd» for å håndtere en hel fugl, men fortvil ikke. Vi har fått vår mesterkokk, Peder Støylen, til å hjelpe deg på veien.

Hel kylling og ulik skjæring av stykningsdeler
19-055

FØLG DENNE FREMGANGSMÅTEN FOR DET ALLER BESTE RESULTATET FOR HEL KYLLING:

  • Ta den hele kyllingen ut av posen og krydre godt med ønsket krydder. Salt, pepper, hvitløk og timian er tradisjonelle smaker, men her er det bare fantasien som setter stopper; appelsin, piri piri eller kokos og ingefær kan gi ny inspirasjon til helgemiddagen.
  • Har du god tid lar du kyllingen ligge i krydder eller marinade i kjøleskapet – gjerne over natten.
  • Sett ovnen på 160 grader og sett et steketermometer i låret.
  • Legg kyllingen «feil vei» med brystsiden ned. På denne måten unngår du at brystene, som har mindre fett og lettere blir tørre, blir eksponert direkte.
  • Kyllingen skal stekes i omlag 2 timer. Dette kan variere litt etter hvor stor den er, følg med på steketermometeret.
  • Når det gjenstår noen minutter kan du snu kyllingen og sette på grillen. Grill lett slik at du får en fin crisp på skinnet.
  • Ta ut kyllingen når du når 72 grader på steketermometeret. La kyllingen hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp.
  • Vel bekomme!

Tips:
Legg gjerne poteter, tomater og rotgrønnsaker i formen sammen med kyllingen sammen med litt olje. Da får du en deilig middag som lager seg helt selv, og en kraft du enten kan ha direkte som kraft eller som du kan bruke til saus som du lager mens kyllingen hviler.