STOR effekt

Små valg. STOR effekt

Kylling har opptil 90% lavere fotavtrykk enn storfe Jordbruket står for 10% av de totale klimagassutslippene – og kjøttproduksjon for over halvparten av disse(Kilde: SSB 2024), men det er store forskjeller på utslippsintensitet blant de animalske proteinene. Mens storfe har et fotavtrykk på kg 28 CO₂-ekvivalenter per kilo tilberedt kjøtt, har Kylling KUN 2,1….

Vi sier ikke at man skal fjerne all rødt kjøtt fra menyene! Det er klart vi skal kose oss med biff eller en saftig beefburger av og til …., men når man vet at fotavtrykket er hele 90% lavere på kylling, så må man legge til rette for at det blir enklere å velge kylling. Kyllingspesialisten vil jobbe med å øke kunnskapen omkring det lave fotavtrykket, da det å velge mere kylling på menyene kan gi store reduksjoner i utslipp.

Estimert klimafotavtrykk for storfe og kylling. RISE Food Climate Database bygger på livsløpsanalyser (LCA) av ulike Matvarer og er laget for å gi et realistisk bilde av matforbruket i Sverige og Norge. Klimafotavtrykkene viser utslipp fra primær produksjon, slakting og nedskjæring. Emballasje er ikke inkludert i beregningene.

Bilde: Utklipp hentet fra RISE Open access list (RISE Open access list 2.3 2024)

Hvorfor vi bruker tall fra RISE Food Climate Database

Vi har valgt å benytte tall fra RISE Food Climate Database fordi den er en anerkjent og transparent kilde for klimadata knyttet til matvarer. Databasen er utviklet av RISE Research Institutes of Sweden og brukes bredt i Norden og Europa, noe som gjør tallene sammenlignbare på tvers av aktører.

RISE baserer sine data på livsløpsanalyser (LCA) av matvarer. Disse analysene ser på hele verdikjeden til og med fabrikk, og tallene uttrykkes som CO₂-ekvivalenter per kilo spiselig produkt, utilberedt. Tallene gjelder cradle-to-gate (fra råvareproduksjon til fabrikkport), uten emballasje.

Når det gjelder kylling og andre animalske proteiner viser tallene utslipp fra primærproduksjon (råvareproduksjon), slakting og nedskjæring.

Les også mer om RISE her

RISE food climate database | RISE

Hvorfor velger stadig flere kylling?

Mange flere setter kylling på menyene. Ingen kategorier vokser mere enn kylling, Kategorien har vokst over 10% I volum siste 2 årene, dobbelt av rødt kjøtt. Men hva er egentlig driveren?

Kylling er magert, proteinrikt og et populært valg på grunn av både næringsinnhold og lavt klimafotavtrykk. Det brukes i mange ulike retter og er lett å tilberede. Mest avgjørende for veksten er likevel prisen, siden kylling har blitt et rimeligere alternativ når andre proteiner øker i pris.

Kilde: Gane & Graf 2024. Tradesolution

Kyllingspesialisten vil gjøre det enkelt å sette mere kylling på menyene

Vi kommer til å fortsette å bygge kunnskap omkring det lave fotavtrykket, men vi kommer også til å bidra med masse inspirasjon og tips til hvordan du lykkes med kylling. Vi har et stort og dyktig salgsapparat bestående av kokker og matentusiaster som vil hjelpe til med å finne de beste løsninger for ditt kjøkken.

Det skal være enkelt å lykkes med kylling, enten du ønsker å kjøpe ferske råvarer som du selv skal bearbeide, eller om du ønsker produkter som kun trenger en rask oppvarming. Vi skal sørge for at for kylling er ALT annet enn kjedelig og tørt, uansett om du driver eldresenter, skolekantine, sykehus, foodtruck, Quick service eller fine dining ….