Sky og fugl
Sky og fugl

Langtidsstekt kylling med urter, sitron og honning

Langtidsstekt kylling med urter, sitron og honning

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte rotgrønnsaker

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Skjær grønnsakene i jevne biter og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
  3. Ha over olivenolje, honning, salt, pepper og to grener timian.
  4. Stek midt i ovnen til de er møre, ca. 45-60 minutter, men de kan godt stå lenger om du har tid.

 

Fremgangsmåte helstekt kylling

  1. La gjerne kyllingen ligge litt i romtemperatur først.
  2. Sett ovnen på 65 grader.
  3. Kutt løken i fire og en hel bunt hvitløk delt på tvers. Legg løk og hvitløk langs kanten i en ildfast form, og sett til side.
  4. Bland sammen finhakkede urter, revet sitronskall, honning og olivenolje i en skål, og sett urteblandingen til side.
  5. Tørk av kyllingen med litt kjøkkenpapir. For å få de ulike delene av kyllingen til å stekes likt, kan det være lurt å lage 2-3 snitt inn til beinet i hvert lår.
  6. Stapp urter og resten av sitronen skjært i båter inn i hulrommet til kyllingen.
  7. For at kyllingen skal holde seg på plass, og få en jevnere steking, kan det være lurt å binde lårene og vingene tettere sammen med en hyssing.
  8. Legg kyllingen i den ildfaste formen og fordel urteblandingen over hele kyllingen. Ha på salt og pepper, og hell ca. 1 dl vann i formen som blir basen for sjysausen.
  9. Stek kyllingen på 65 grader i optimalt 8 timer. Kylling kan stå så lenge du ønsker da kjernetemperaturen aldri vil overstige temperaturen i ovnen. Denne metoden gir derfor alltid en saftig kylling.
  10. Skru opp til 220-240 grader, gjerne med grillfunksjon når det nærmer seg servering. Ta først ut kyllingen og forsiktig fjern urtene som er på toppen da dette fort blir brent. Legg 5-6 ostehøvelskiver med smør over brystene og lårene. Dette gjør skinnet ekstra gyllent og sprøtt, samtidig som det setter en deilig smak på sjysausen. Stek kyllingen i ca. 10-15 min. Følg godt med så det ikke brenner seg.
  11. Sett inn rotgrønnsakene
  12. La kyllingen hvile i 15-20 minutter slik at saftene som sirkulerer rundt kjøttet ikke renner ut og etterlater kyllingen tørr. La rotgrønnsakene stå i ovnen til du er klar til servering.
  13. Skjær kyllingen på en fjøl som fanger opp saften som renner ut, start med brystfiletene og deretter lårene. Arranger på et fat og pynt med litt urter. Hell overflødig saft tilbake i den ildfaste formen.
  14. Sjysausen lager du enkelt ved å sile den kraften som er i den ildfaste formen, men ta vare på restene hvis du vil koke kraft av skroget. Det er lurt å ribbe kyllingen for resten av kjøttet når den har blitt lunken.
Fortell dine venner om dette: