urte og hvitlksbakt hel kylling

Urte- og hvitløksbakt hel kylling

120 min | Sofistikert

Med frisk salat, ovnsbakte grønnsaker og brent paprikasaus.

Ingredienser

Ovnsbakt kylling

1 dl
tørr hvitvin
0.5 dl
extra virgin olivenolje
500 g
smør
1 bunt
timian
1 bunt
rosmarin
1 fedd
hvitløk
1 stk
sitron

Saltlake

1 kg
vann
25 g
salt

Ovnsbakte grønnsaker

1 kg
asterix poteter
500 g
gulrot
10 stk
sjalottløk
400 g
aspargesbønner
1 pakke
cherrytomater

Brent paprikasaus

1 stk
kepaløk
0.5 dl
olivenolje
2 stk
laurbærblad
1 ss
tomatpuré
1 glass
brent paprika I lake (spansk eller ungarsk)
2 dl
kraft fra stekingen av kyllingen
2.5 dl
matfløte
2 ss
sherryeddik
0.5 ts
spank røkt paprikapulver
2 dl
creme fraiche

Salat

1 pk
crisp salat

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Med frisk salat, ovnsbakte grønnsaker og brent paprikasaus.

Slik gjør du

Ovnsstekt kylling:

Steg 1. 

Gjøres dagen i forveien.

Lag saltlake.

Ta kyllingen ut av posen, skyll under kaldt vann. Legg så kyllingen i en dobbel brødpose eller tilsvarende og hell over 2,5% saltlake. Press ut luften av posen så hele kyllingen er dekket av laken og knyt igjen.

Legg den i en bolle i kjøleskapet over natten.

Sett 250 gram meierismør i en skål på benken med plastfolie over slik at den blir romtemperert.

Steg 2.

Sett ovnen på 210 grader, helst varmluft.

Lag urtesmør mens du venter på at ovnen skal bli varm.

Ta det nå myke meierismøret og bland med 1 dl tørr hvitvin, saften fra en halv sitron (spar sitronen), en halv neve finkuttet timian og rosmarin, samt 5-6 fedd hvitløk enten kuttet fint for hånd eller en med en hvitløkspresse.

Ta ut kyllingen fra saltlaken og skyll av i kaldt vann, tørk den helt med kjøkkenpapir, også innvendig.

Bind opp kyllingen med hyssing.

Fordelen med dette er jevnere steking, sprøere skinn, og et penere sluttprodukt.

Fyll innsiden av kyllingen med resten av sitronen, resten av urtene etter fin kuttingen og eventuelt avskjær fra hvitløken. Vi ønsker å fylle godt for å varme isolere undersiden av brystet så det holder seg så saftig som mulig.

Smør inn kyllingen med urtesmøret og masser det godt inn under skinnet og innvendig.

Sett kyllingen med fronten mot viften med varmluft midt i ovnen i et passende stekefat, ha resten av hvitvinen i bunnen av fatet.

Hvert 30 minutt åpner du ovnen og øser over saftene som legger seg i bunnen av stekefatet.

Bruk et termometer satt inn i den tykkeste delen av brystet, når den viser 68 grader tar vi den ut.

Er det lite farge på kyllingen ved 60 grader kan du sette på grill elementet på lav styrke til kylling skinnet er sprøtt og godt.

Har du ikke termometer?

Kylling på rundt 2 kg tar mellom 90- 110 min i ovnen på 210 grader celsius.

Ovnsbakte grønnsaker:

Forbered og skrell grønnsaker mens kyllingen er i ovnen.

Skrell poteter, gulrot, småløk og og kutt de i like store biter, sett til siden.

Når kyllingen er ferdig stekt (68 grader) tar vi den ut av steke formen, og legger den på en tallerken for å hvile seg. Dekk løst med aluminiumsfolie.

Legg grønnsakene i steke formen til kyllingen. Vend de godt inn i stekefettet, og sett det tilbake inn i ovnen, etter 10 minutter legger du til aspargesbønnene, og etter 30 minutter legger du i de hele cherrytomatene.

Grønnsakene skal ligge på ett lag så de blir jevnt stekt, bruk en større form hvis det trengs.

Vanlig steketid ca 40 – 50 minutter.

Kyllingen er ferdig hvilt når grønnsakene i ovnen er klare.

Brent paprikasaus:

Lag saus mens grønnsakene er i ovnen.

Skrell og kutt cepaløken og den brente paprikaen i så små biter du klarer.

Stek sammen med tomatpurè til løken er myk i en stekepanne med olivenoljen.

Tilsett laurbærblad, kraft fra steking av kyllingen og matfløte, kok på lav varme i 5 minutter.

Legg alt i en foodprocessor, kjøkkenhakke eller lignende, og kjør det sammen til en slett saus.

Smakes til med sherryeddik, spansk røkt paprika og salt etter smak

Blir sausen for tykk? Tilsett litt vann.

Virker sausen litt tynn? Kok inn sausen på lav varme i 5 minutter, kjør sammen igjen før servering.

 

Salat:

Vask og tørk salaten godt og sett den i kjøleskapet til resten er klart til servering.