shish tawook

Shish Tawook, yoghurt marinert kyllingfilet

min |

Enkel rett å lage som er perfekt for grillen!

Ingredienser

3 stk
Gårdsklekket kyllingbryst
Gresk yoghurt
1 stk
hel hvitløk
2 stk
sitroner
olivenolje
rapsolje
bladpersille
tomat
2 stk
rødløk

Til brødet

700 g
hvetemel
1 ts
bakepulver
0.5
gjær
2 ss
sukker
1 ts
salt
4 ss
olje
350 g
vann

Til marinaden

4 ss
gresk youghurt
7
spice krydder (fås tak i på frukt og grønt butikker)
1 ts
gurkemeie
1 ts
sort pepper
1 ts
paprikapulver
0.5 ts
kanel
1 ts
salt
1 ts
chilipulver
2 stk
hvitløksfedd
juicen fra en halv sitron
1 dl
olje

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Enkel rett å lage som er perfekt for grillen!

Slik gjør du

Kutt kyllingfileten i mellomstore biter.

Bland alt krydderet i en bolle, legg til olje, yoghurt, en til to fedd raspet hvitløk og saften fra en halv sitron.

Bland godt, og legg kyllingen oppi en frysepose med marinaden.

Optimalt er å la den trekke i et døgn i kjøleskapet.

Tre over på grillspyd og stek i ovn på 210 grader i 25-30 min, eller helst på grillen. Når kyllingen er ferdig avhenger av hvor stor bitene er, men kutt gjennom de største bitene for å sjekke om de er gjennomstekt.

Krem tom lager du ved å skrelle en hel hvitløk. Ikke et fedd, men en hel.

Der krem tom skiller seg fra for eksempel Aoli, er at den er fri for egg.

I en food processor skal du pulsere de til de blir en paste.

Dette må du gjøre før du lager en emulsjon med oljen slik at den blir kremete. Du kan legge oppi litt olje for at den skal kunne blendes til en luftig paste, men du må nok ta opp lokket og skrape en del ganger før det skjer.

Deretter sper du inn oljen forsiktig.

På en hel hvitløk vil du bruke cirka 1/2 liter med nøytral olje. Dette er en tålmodighetsprøve, men fullt verdt det.

Og med denne nydelige hvitløkskremen kan du lage sandwicher og wraps flere dager i etterkant. Legg til salt og sitronsaft mot slutten.

Baba Ghanoushen er utrolig enkel og vanvittig smaksrik. Skrell 6-8 auberginer, kutt de i terninger, sørg for at de er godt dekt i olje, salt og pepper, og sleng de inn i ovnen på 220 grader til de blir gyldenbrune og myke (cirka 30 min).

Overfør dem til en bolle og mos dem med en gaffel til de blir en røre. Legg til cirka 1 ss tahini per aubergine, altså 6-8 ss. Legg til saften fra 2 sitroner, et par ss granateplesirup og salt til smak.

Til garnityr kan du bruke granateple og hakket paprika i forskjellige farger for å også gi litt mer syrlighet til retten.

For brødet legger til 3 kaffekopper hvetemel, 1 ts bakepulver, 1 ss sukker og 1ts salt.

I en separat bolle kombiner 1 kopp lunkent vann med 2 ss olje og 1 pose gjær.

Bland til en deig og kna i cirka 10 min. Legg folie over la heve i ca 30 min. Porsjoner deigen til boller og kjevle flatt ut.

Stek de i en panne i cirka 40 sekunder på hver side.

Deretter kan du smøre hvitløkskremen, og legge hakket persille, skivet tomat, sylteagurk og rødløk sammen med kyllingen inni brødet for en hjemmelaget kylling shawarma.

Klimautslipp 

I alle våre oppskrifter har vi regnet ut  CO₂e-utslipp og andre variabler for klimapåvirkning som oppstår i forbindelse med produksjonen av rettene.

Denne retten har:

Medium CO₂e-utslipp: 0.6 – 1.5