doro wet

Doro wat

min |

Doro wat (Gryte med berbere). Serveres med enjera, salat, spinat og fetaost. 

Ingredienser

1 stk
Hel gårdsklekket kylling
2 stk
Sitron
6 stk
Løk
4 stk
Hvitløksfedd(en halv hvitløk)
Solsikkeolje
Salt (1-2 spiseskjeer)
2 ss
Berbere (se egen oppskrift)
1 ts
Sort pepper
2 ts
Allkrydda
4 stk
Tomat
1 stk
Tomatpure
6 stk
kokt egg
Etiopisk smør(se egen oppskrift)
Vann

Berbere

1 dl
hele tørkede chili
0.5 dl
paprika
0.5 ss
fennikelfrø
1 ss
salt
1 ss
malt ingefær
1 ss
løkpulver
0.5 ts
kardemommefrø
1 ts
korianderfrø
0.5 ts
malt muskatnøtt
2 hele
nellikspiker
0.25 ts
kanel
3
allehånde bær

Etiopisk smør

500 g
smør
0.5 stk
rød løk- hakket
2 stk
fedd hvitløk - hakket
4 cm
fersk ingefær - finhakket
2 ts
spisskumminfrø
4 stk
kardemommebelger
0.5 ts
gurkemeie
1 ts
nigellafrø - knust(kan erstattes av oregano og basilikum)

Enjera brød

0.25 pk
gjær
0.5 l
vann
250 g
byggmel
250 g
Teff mel(et naturlig glutenfritt mel fra en ugressplante. Hvis man ønsker lyst brød kjøper man lyst mel,
Vann
Litt salt

Salat

tomat
paprika
agurk
litt løk
aromat kryddersalt
olivenolje
fetaost

Etiopisk ost(Kefir ost)

10 dl
kefir
1 ss
etiopisk smør
0.5 ts
salt
0.5 ts
red chili(hvis man ønsker å ha den litt sterk)

Spinat

hakket spinat
salt
etiopisk smør(se egen oppskrift)

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Doro wat (Gryte med berbere). Serveres med enjera, salat, spinat og fetaost. 

Slik gjør du

Berbere ingredienser

Åpne de tørkede chiliene og fjern frøene. Finmal chiliene i f.eks. en blender eller kaffekvern.

Rist fennikelfrø, kardemommefrø, korianderfrø, nellikspiker og allehånde bær i en tørr stekepanne til det dufter.

Pass på at du ikke brenner krydderne, da blir det bittert.

Finmal de ristede krydderne og bland dem med malt chili og de andre ferdigmalte krydderne.

Oppbevar på lufttette glass.

Etiopisk smør

Smelt smøret i en kjele over svak varme under omrøring. Skum av etter hvert som det danner seg skum på toppen. Fortsett å koke og skumme til det ikke danner seg mer skum. Pass nøye på så smøret ikke blir brunet.

Tilsett løk og krydder, og fortsett å koke på lav varme i 15 – 20 minutter. Fjern kjelen fra varmen og la stå til blandingen er noe nedkjølt og krydrene har sunket ned i bunn av kjelen. Hell væsken gjennom en finmasket sil eller gjennom et osteklede og ned i en beholder med lokk. Kast løk og krydder.

Oppbevar i kjøleskap.

Oppskrift Doro Wet 

Ta frem en hel kylling, ta av skinnet og del den opp i 12. 

 

Legg kyllingen i vann med salt og sitron, og la den i stå i bollen i minst 30 minutter. 

Skjær opp løk og tomat. 

Stek løken i en stekepanne med olje, til løken er litt brun.

Ha berbere(krydder) i panna sammen med løk og olje og stek 10-15 min.

Ha i tomatene og tomatpure i panna.

Ha i etiopisk krydder med allkrydda. 

Ta oppi vann, og vann den ut til du får den konsistensen du ønsker på gryten. 

 

Hell kyllingen i pannen, og blandt alt sammen. Tilsett salt. 

 

La alt koke sammen en halv time. (Hvis sausen blir for tynn kan den tilsettes mel blandet med litt kaldt vann.)

Tilsett etiopisk smør.

Skrell de kokte eggene og tilsett i gryten før vi  tar den av etter 2 minutter. 

Nå er gryteretten klar til å spises. Kos deg! 

Enjera oppskrift

Plasser byggmel i en ildfast form inni ovnen på 150 grader i 1 time. 

Ta det ut av ovnen og la det avkjøles. 

Bland treff sammen med byggmel, salt og fersk gjær. 

Fyll på vann og bland til det blir riktig konsistens(som en tynn pannekakerøre) 

La det stå i 24 timer i romtemperatur. 

Stekes på stor stekepanne eller takke. 

Salat

Del opp tomat, paprika, agurk, litt løk i mengden du ønsker. 

Bland inn aromat kryddersalt, olivenolje og fetaost. 

Spinat

La spinaten koke i 15 min. 

Ta pannen til side. 

Ta vannet forsiktig bort ved hjelp av dørslag. 

Spinaten skal blandes med smør og salt. 

Etiopisk ost

La kefiren kokes på lav varme i to timer.

Ta panna til side og la den avkjøles ca 10-15 min.

Ta vannet forsiktig bort ved hjelp av dørslag.

Kefir(osten) skal blandes med smør, salt og rød chili.

Retten anrettes som vist å bilde. Legg kyllingen i midten og salat, egg, fetaost og spinat rundt. 

 

Ta en del av brødet/lefsen og forsyn deg med de ulike ingrediensene.