20-007

Mixiote kylling med meksikansk ris

60 min | Inspirerende

Drøm deg til Mexico med denne urgamle meksikanske kyllingoppskriften.

Ingredienser

Adobo saus

10 stk
guajillo chili
1 stk
gul løk
4 fedd
hvitløk
2 stk
tomater
0.5 dl
solsikkeolje
1 l
vann
1 ts
salt
0.5 ts
sort pepper

Mixiote kylling

1 stk
bananblad
4 dl
adobo saus
1 stk
stor rødløk
400 g
nopales kaktus
4 stk
avokadoblader
3 klyper
salt
3 klyper
pepper

Refried beans

1 stk
løk
2 fedd
hvitløk
200 g
sorte, kokte bønner
1 dl
solsikkeolje
1 ss
salt
1 ts
pepper

Meksikansk ris

0.5 dl
solsikkeolje
2 kopper
langkornet ris
0.25 stk
gul løk
2 fedd
hvitløk
2 stk
store tomater
1 ss
salt
3 kopper
kokende vann

Tortillalefser (valgfritt)

250 g
mais mel
1 ts
salt
1 ts
potetmel
5 dl
vann

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Drøm deg til Mexico med denne urgamle meksikanske kyllingoppskriften.

Slik gjør du

Adobo saus:

Start med marinaden som kyllingen skal marineres i.

Rens chiliene for frø og stilker og skyll de i rennende vann.

Skrell løk og hvitløk. Del løken i 8 deler og hakk hvitløken i grove stykker.

Del tomatene i 8 deler.

Finn frem en kasserolle og ha i olje. Varm opp til høy styrke.

Tilsett løk og hvitløk og stek til de får en gyllen farge.

Tilsett guajillo chili og stek blandingen i 2 minutter.

Senk styrken til middels varme og ha i tomatene.

La det steke i ca 5 minutter før du tilsetter vann.

Kok opp blandingen og la den småkoke uten lokk til 1/3 av væsken er redusert.

Ha blandingen i en blender og kjør den til den får en glatt og jevn kosistens.

Sil sausen for skall og klumper og sett den i kjøleskalpet før bruk.

Mixiote kylling:

Bananblader kan kjøpes i asiatiske grønnsaksbutikker.

Nopales kaktus kan bestilles på nett eller kjøpes i butikken Kaktus på Gunerius i Oslo.

Del bananbladet i 4 firkanter ca. 30 cm store.

Stek bananbladet med en gassbrenner eller raskt på begge sider i en tørr stekepanne.

Rens løken og del den i tykke skiver.

Del kaktusen i tykke skiver.

Fjern skinnet fra kyllinglåret med en skarp kniv.

I bananbladet legger du kyllinglåret, 1/4 av løken, kaktusen, 1 dl adobo saus, 1 avokado blad og dryss over litt salt og pepper.

Gjør det samme med de tre resterende kyllinglårene og bananbladene.

Pakk blandingen inn i bananbladet.

Finn frem dampkjele, kok opp vann og legg i bananbladene med kyllinglårene. De skal dampes, ikke kokes.

La det dampe i ca. 45 minutter.

 

 

 

Meksikansk ris:

Vask risen i rennede vann til vannet er helt klart.

La risen renne av seg i en sil i ca. 15 minutter.

Finn frem en kasserolle og varm opp olje på middels styrke. Tilsett risen. Rør hele tiden slik at risen brunes jevnt.

Rens grønnsakene og ha tomater, løk, hvitløk og salt i en blender. Bland det godt sammen.

Når risen har fått en gyllen farge tilsettes grønnsaksblandingen. Stek videre i fem minutter mens du rører hele tiden.

Tilsett 3 kopper kokende vann og gi det et rask oppkok i ca. 3 minutter.

Senk styrken på platen til lav styrke, sett på et lokk og la risen koke i 10 minutter, eller til alt vannet har dampet bort.

 

Refried beans:

Rens løk og del den i 8 deler. Rens hvitløksfeddene.

Finn frem en stekepanne og varm opp til middels varme.

Ha i løk og hvitløk og stek de i den tørre pannen til de får en brent overflate.

Finn fram en kasserolle og ha i bønner, stekt løk og hvitløk.

La blandingen varmes i ca 10 minutter på middels varme.

Ha blandingen over i en bolle og bruk en stavmikser til å få en glatt konsistens.

Ha olje i en stekepanne og varm opp til middels varme.

Tilsett bønneblandingen og rør hele tiden slik at det ikke setter seg fast.

Bønnene skal få en purè lignende kosistens.

Tortillalefser (valgfritt)

Lag tortillalefsene imens kyllingen dampes.

Bland alle ingrediensene i en bolle til du får en glatt deig.

Prøv å lage en liten ball av deigen og trykk den ned flat mot en fjøl. Hvis ballen sprekker på sidene trenger den mer vann.

Dekk deigen med en våt klut.

Lag små baller av deigen og dekk en fjøl med plastfolie. Lagge deigen på plastfolien og ha et lag til med plastfolie over. Kjevl dem ut med en kjevle til passe store runninger. Hvis du har, kan du bruke en tortillapresse.

Varm en tørr stekepanne til middels styrke og legg forsiktig i lefsen. Den skal steke to ganger på begge sider, men pass på den brenner seg fort.

Hvis den puffer som en ballong har du laget den perfekte tortillaen.

Oppbevar tortillaene i et kjøkkenhåndkle med en plastikkpose rundt.